Cilt sağlığımız için güneş ne kadar ve ne ölçüde yararlıdır?

Güneş D vitamini sentezinde önemli rol oynayan önemli bir çevresel faktördür. D vitamininin vücudumuzda birçok görevi vardır. Bunların en başında kemik sağlığı gelir.D vitamini eksikliği kemik erimesine erken osteoporozlara neden olabilir. Bunun dışında D vitamini bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir ve cilt enfeksiyonlarının, akne, sedef ve egzema gibi cilt hastalıklarında da faydalıdır. Saç sağlığı üzerinde de etkileri olduğu son çalışmalarla desteklenmektedir. Ancak yanığa neden olacak düzeyde güneş ışığı her zaman zararlıdır.Yoğun güneş maruziyeti bu hastalıklarda faydalı olmak yerine tam ersi etkiye neden olabilir.

Güneşten doğru şekilde yararlanmak nasıl mümkün olur? Güneşlenirken nelere dikkat edilmelidir?

Önerilen haftada 3 kez 15-20 dk güneş ışığı maruziyeti D vitamini ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Güneş hangi durumlarda cildimiz için risk oluşturur?

Kontrolsüz,sürekli yoğun güneş maruziyeti cildimize zararlıdır.Özellikle güneş yanıkları melanom dediğimiz en ölümcül cilt kanserini tetkiklemektedir. Çocuklukta geçirilen güneş yanıkları ve aralıklı yoğun güneş maruziyeti sonrası oluşan güneş yanıkları deride kanser önleyici genlerde mutasyona yol açıp deri kanserlerinden en ölümcül olarak bilinen  melanomu tetikler Yaz kış açık alanda çalışan sürekli güneş ışığına maruz kalan kişilerde ise melanom dışı deri kanserleri sık görülmektedir. Bu da demek oluyor ki yaz kış düzenli güneş koruyucu kullanmak deri kanserinden korunmanın en temel yoludur. Güneşin kanser dışındaki istenmeyen etkileri ise yaşlanma ve lekedir. Güneşlenme alışkanlığı olanlar, solaryuma girenler yaşlanmak ve lekelenmekten kaçamayacaktır.

Hangi hallerde güneşten korunmak önemlidir? Kimler güneşten korunmaya daha çok önem vermelidir?

Cilt sağlığı açısından herkesin güneşten korunması gerekir ancak özellikle lupus gibi ışık hassasiyeti olan hastalar, kanser hastaları, fotosensitivite yapan ilaç kullanımı olan hastalar daha dikkatli olmalıdır.

Güneşten korunmak için neler önerirsiniz?

Saat 11-15 arası plajda kalınmaması,diğer saatlerde de şemşiye altında güneşlenilmesi (şemsiyeler sizi sadece %40 oranında güneşten korur),

Şapka  ve gözlük kullanmı,

Güneş koruyucu krem kullanımı:

-En az 30SPF  olan ve beraberinde UVA koruması da olan

-2-3 saatte bir güneş koruyucu kullanımı tekralanmalı

Güneş yanıklarında neler yapılmalıdır?

Yanığın derecesine göre tedavi yaklaşımı değişir. Eğer su toplayan kabarcıklar oluşmuş ise mutalaka epitelizan yani yara iyileştirici bir krem ve  antibiyotikli krem kullanılmalı düzenli pansuman yapılıp cilt enfeksiyondan korunmalıdır. Sadece kızarıklık şeklinde olan yanıklarda ağrı kesiciler, soğuk pansumanlar, ferahlatıcı losyonlar,nemlendiriciler  ve bazen de kısa süreli 3-5 günü aşmayan kortizonlu krem kullanımını önermekteyiz.

Hangi uygulamalardan kesinlikle kaçınılması gerekir?

Yanık durumunda halk arasında kulaktan dolma bitkisel olduğu ifade edilen uygulamalardan kaçınılmalıdır çünkü bu uygulamalar yanık bölgesinde alerjik reaksiyona neden olup durumu daha da kötüleştirebilmektedir Yanık alana direkt buz uygulamasından kaçınılmalıdır çünkü uzun süre buz teması da soğuk yanığına neden olabilir. Diş macunu gibi tıbbi olmayan uygulamalardan da kaçınılmalıdır.

Diğer Blog Yazıları

Dermatoloji ve cilt sağlığı hakkında güncel bilgilere, ipuçlarına ve makalelere ulaşabilirsiniz.

İletişim

İletişim sayfamız aracılığı ile bize kolayca ulaşabilirsiniz. Sorularınız, önerileriniz veya randevu talepleriniz için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Adres

Harbiye Mah. Abdi İpekçi Cad. No:55/3 Nişantaşı, Şişli/İstanbul

Haritada Göster

0 546 146 49 29

info@nazanyilmaz.com.tr

Çalışma Saatleri

Pazartesi-Cumartesi
09:00 - 19:00